"Something More to Say" - Историите на песните (част 2)
Категория: Новини

Днес ви споделяме историите на останалите три песни от EP-то ни "Something More to Sya". В продължение на няколко седмици, във Facebook профила на групата публикувахме по една песен, а тук решихме да съберем всички истории на едно място. Първата част от можете да откриете на този линк. Текущо, вече всички песни са налични и в платформата за видео споделяне YouTube и можете да ги чуете тук.
Приятно четене и слушане!


4. Corals

“Corals” се явява единственото ново парче в това EP – реално всички останали песни, намерили място в “Something More to Say” са тук защото бяха останали дебюта ни, но “Corals” е първата песен (или по-точно: „инструментал“), която изцяло написахме заедно с Иван след присъединяването му към групата. При това се постарахме качествата му на басист да изпъкнат и заради това басът е основен стълб в структурата на композицията. Този инструментал не беше от лесните – роден в рамките на доста часове в репетиционната и базиран на идеи на Николай, Краси и Иван, “Corals” се оформи някъде в края на 2016 г. За заглавието доста време се въртяхме около разни морски тематики докато Краси не дойде на групова сбирка с тази идея и името веднага "залепна". Още повече, че след “Stone Skipper’s Diary”, в която морето отново има важна роля, “Corals” се явява перфектното продължение.


5. Alone

Имало едно време един млад (значи, да се чете като „преди мноооого лета“) китарист на име Николай (познат още като Баев). Той обичал да свири на китара, да се събира със своята група и да разкъртва дъските на поредната репетиционна с метъл и хард рок парчета. Но нашият герой имал тайна страст. Такава, която му било трудно да сподели, тъй като тогава вероятно би бил отхвърлен от своите музикални съмишленици. Баев… обичал… джаз. Скрит в своята тъмна стая, той създал една малка композиция, епицентър на усещанията му, че сякаш е сам в този суров рок свят. Кръстил я “Alone”.
Минали години. Баев преминал през различни групи, за известно време дори захвърлил китарата. Но “Alone” продължила да го съпътства. Така един ден той най-после решил да изкара това бреме от себе си и споделил песента със своите колеги от PAINOUT. Те приели идеята радушно и ѝ дали живот, допълнително оцветен с великолепен, експресивен текст. PAINOUT я свирили на концерти, записали я, а сега я споделят и свободно със света.
За да може Баев да не е сам!


6. Sometimes (Symphonic version)

Причината да съществува втора версия на “Sometimes” е една единствена – когато Анди пише песента, някъде в периода 2002-2004 г. винаги си я е представял така – без барабани, съпътствана от струнен квартет, който да подчертае фината, основната вокална мелодия. Като се добави факта, че в това EP бяхме решили да експериментираме, останалите уважихме молбата на Анди да чуе тази песен така както е звучала винаги в главата му. Никога не сме писали партии за струнен квартет, но Иван, Николай и Анди се постараха да напишат интересна симфонична подложка, която да стои достатъчно добре в песента.