"Something More to Say" - Историите на песните (част 1)
Категория: Новини

Честита Нова Година!
Пожелаваме ви да сте здрави, щастливи и в ежедневието ви винаги да звучи музика!

В продължение на няколко седмици, във Facebook профила на групата споделяме по една песен от EP-то ни "Something More to Say". Всеки пост е съпроводен и с кратка история на песента, както и любопитни факти покрай създавнето ѝ. Песните вече са налични и в платформата за видео споделяне - YouTube. А тук решихме да съберем тези истории и да ви ги споделим в две части.
Днес можете да прочетете за първите три песни от EP-то ни. Приятно четене и слушане!

1. Hibernation (Revised)

Още когато ни се завъртя идеята, че ще правим това EP си създадохме концепция за него, че това всъщност ще затвори периода на групата с Едмон и Живко и ще създаде мост към новия състав - с Анди на вокалите и Иван на бас китарата. Почти всичко тук са песни, които имахме още покрай създаването на първия албум, но по една или друга причина те не влязоха в дебюта. Но все пак искахме да ги има увековечени защото си ги харесваме. От тук дойде и името на EP-то - "Something More to Say" - закачка с песента "Nothing More to Say" от първия ни запис. Историтята с "Hibernation (Revised)" обаче беше различна. "Hibernation" е парче от едноименния ни албум и когато започнахме да се репетираме с Иван в един момент решихме, че ще експериментираме повече с вокалите в песните ни. Преработихме края на оригинална и до толкова ни хареса как се получава, че започнахме да го изпълнява по този начин редовно на концертите ни. Отзвука беше положителен и респективно го презаписахме изцяло и това е първата песен в "Something More to Say". Ако ще създаваш мост между две периода, какъв по-хубав начин от това да е композиция, в която чуваш както отглас от стария така и явното присъствие на новия състав?


2. Sometimes

Това е стара композиция на Анди, която той отдавна искаше да види изпълнена с група. Останалите се съгласиха и така "Sometimes" започна да се появява в сетлистовете на PAINOUT около 2013-2014 година когато Живко беше все още в групата. Тогава на концертите, за изпълнението на песента, на сцената се присъединяваше Росица Николова, за да изпълни клавишната партия. Заради по-ефирното и съзерцателно звучене (за което много помага двугласа, вдъхновен по думите на Анди, от Simon and Garfunkel), "Sometimes" така и не се оказа подходяща, за да бъде включена в дебюта. Затова пък в EP-то намира достойно място с цели две версии. В текущата, споменатата по-горе клавирна партия се изпълнява от Дилян Богданов (ex-Revision, ex-Perfect Sequence), който записа и изпрати файловете чак от далечните САЩ, където пребивава в момента. А защо версиите са две, ще разберете малко по-късно.

 

3. Stone Skipper's Diary


Когато се събрахме като PAINOUT през 2011 г. репетирахме в едно читалище в кв. „Победа“. Там се родиха първите песни на групата и една от тях беше поп-рок парче, базирано на 4 акорда и с припев, който се състоеше от „Наааа-наааа-на-наааа…“. Песента, в относително завършен вид, беше на Едмон и реално почти не е имало концерт на групата, в който „Stone Skipper’s Diary“ да не е била свирена. Още тогава Едмон имаше и концепция за видеоклип, която ни споделяше разпалено. Когато през 2014 г. избирахме кои песни да влязат в дебюта ни, „Stone Skipper’s Diary“ отпадна за сметка на други композиции. Но за EP-то ни се превърна в средоточието на мини албума защото просто успяхме да хванем на запис по чудесен начин усещането, което търсихме. А по-късно ѝ заснехме и клип, който беше базиран на идеите на Едмон и се прие много положително.
В студийният вариант на “Stone Skipper’s Diary” има и една изненада – тя е в аутрото. Когато я записвахме, Николай (в момент на вдъхновение) беше насложил малко повече китари за един пасаж, който обаче не беше удачен за съответното място в песента. След малък брейнсторминг, решихме да изместим китарите в края на парчето, след като същинската част на песента вече беше приключила. Е, тук можете да чуете “Stone Skipper’s Diary” в пълният ѝ, неорязан вариант.