Биография

Биография

PAINOUT е българска рок-група от град Варна.

Групата е създадена от Андон Донев, Николай Божилов, Едмон Мардиросян и Красимир Милчев през лятото на 2011-а година като основната идея на музикантите е да се занимават с авторска музика, експериментирайки със стилове близки и производни на рока и метъла. През есента на същата година към бандата се включва и вокалистът Живко Иванов, което оформя облика на PAINOUT като проект с преобладаващи елементи на прогресив и алтернатив.

PAINOUT дебютират на варненска сцена на 3-ти ноември 2012-а година и от този ден са чест гост във всички варненски клубове. Близо година по-късно, през септември 2013-а, PAINOUT заснемат два лайф видеоклипа, а през есента на същата година отбелязват и първо телевизионно участие в предаването "България днес" по БНТ2. На 16 ноември 2013 г., в Русе, групата дели една сцена с полската пост-рок формация "Keira is You".

Последният месец на 2013 г. носи дебют и в ефира на БНР - Радио Варна, където PAINOUT гостуват в предаването "От другата страна" с водещ Мартин Николов. Сътрудничеството с Радио Варна продължава и на 17 март 2014 г. групата изнася едночасов концерт на живо в ефир.

През лятото на 2014 г. групата започва записите на дебютния си албум в “Студио 33”, Варна. Процесът обаче се проточва до октомври месец и след записите вокалистът Живко Иванов заминава зад граница, а останалите се заемат да довършат процеса по миксиране и мастериране на материала. В крайна сметка едноименния дебют “Painout” вижда бял свят на 08.06.2015 г. и съдържа 10 парчета и един бонус трак. Заради липсата на певец обаче групата не успява да го представи по-активно на живо.

PAINOUT започват да търсят по-усилено певец, но така и не се спират на подходящ кандидат и решават китаристът Андон Донев да поеме и основните вокални задължения. Междувременно Едмон Мардиросян напуска групата поради здравословни проблеми и заместникът на баса е намерен в лицето на Иван Русев.

След известна подготовка PAINOUT възстановяват концертна дейност през ноември 2016 г., а през пролетта на 2017 г. започват записи на ново EP с актуален материал.

На 11.05.2018 групата е поканена на концерта “Rock Acoustic”, който съпътства фестивала „Откритие 2018“ и PAINOUT представят 20 минутен, специално подготвен сет с unplugged преработки на свои песни. В края на октомври групата прави премиера на първия си официален видеоклип, който е към песента “Stone Skipper’s Diary”. Видеото е режисирано от Ангел Кунев и е заснето на няколко локации край Варна и Шабла.

На 23.11 EP-то “Something More to Say” най-после е издадено и е представено с концерт в клуб „Rubik Art Center“ във Варна съвместно с групите Deviouz и L.S.D.D. Следва първо мини-турне на групата, на което PAINOUT изнасят поредица от концерти, за да промотират новото си издание.